Γραμματική: Μύθοι και Φόβοι

Έκτος μύθος
Πόσοι γνωρίζουν τόσες λεπτομέρειες, ώστε να καταλάβουν ότι έκανα λάθος;

Απάντηση: Όταν γράφετε, πολλοί·  όταν μιλάτε, λίγοι. Συμβαίνει όμως όλοι αυτοί να παρουσιάζονται εκεί που δεν τους περιμένεις. Αν βέβαια μιλάτε σε κάποιον φίλο (τον φίλο του προηγούμενου μύθου), τα πράγματα είναι εύκολα: Το πιο πιθανό είναι να σας διορθώσει και να συνεχίσετε να πίνετε το ποτό σας.

Αν όμως δεν μιλάτε σε φίλους, αλλά σε πελάτες, σε ανταγωνιστές, ή στον μέλλοντα προϊστάμενό σας; Τότε αρχίζουν τα προβλήματα.

Βέβαια, δεν θα σας διορθώσει κανείς. Αναλογίζεστε όμως τι θα σκεφτεί για το μορφωτικό σας επίπεδο;

Πάει το λούκ (look), πάει το πανάκριβο σινιέ φούτερ, πάει το πρεστίζ (prestige), πάνε όλα… Και άντε να πείσεις όλους αυτούς ότι το λάθος οφειλόταν σε παραδρομή της γλώσσας…

Έβδομος μύθος
Σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς, οι παρουσιαστές των ειδήσεων και οι
ανταποκριτές κάνουν γλωσσικά λάθη, αλλά δεν τα προσέχει κανείς.


Σωστή άποψη. Τέτοια λάθη τα προσέχουν μόνο όσοι γνωρίζουν. Αυτοί που γνωρίζουν όμως δεν έχουν την ψευδαίσθηση πως παρακολουθούν σοβαρές ειδήσεις.

Αν, για παράδειγμα, ακουστεί σ’ ένα ρεπορτάζ η φράση: στην οδό "πευκών", ή η φράση: "κατά τα λεγόμενα αυτόπτων μαρτύρων", το πιο πιθανό είναι να βάλουν τα γέλια --η παρουσίαση της είδησης είναι για κλάματα.

Και το ερώτημα είναι: Αν δεν εμπιστεύεστε αυτόν που κάνει το ρεπορτάζ ή τον παρουσιαστή της είδησης, μπορείτε να είστε βέβαιοι για την αξιοπιστία της «καταγραφής» του γεγονότος και την εγκυρότητα της παρουσίασης;
M
M