Γλωσσικές Δεξιότητες

Γλωσσικές Δεξιότητες

Γλωσσικές Δεξιότητες
για όλους

Αρχές
για μια δημιουργική ανάγνωση"Δημιουργική ανάγνωση" θα έπρεπε να είναι μάλλον ο τίτλος αυτού του βιβλίου.

Γιατί στόχος του είναι να μας εξοικειώσει με ορισμένες από τις δυναμικές δεξιότητες που απαιτεί η κατανόηση ενός κειμένου που διαβάζουμε στον Τύπο ή στο διαδίκτυο.

Οι πρώτοι 8 τύποι ερωτήσεων αποτελούν το στάδιο της προετοιμασίας για να αντιμετωπίσουμε τον τελευταίο τύπο ερώτησης: Την κατανόηση κειμένου.

Εδώ αρχίζει ο πραγματικός κόσμος. Εδώ δοκιμάζονται οι δυνατότητές μας να τον αναγνώσουμε...
 

Δοκιμάζουμε
τις γλωσσικές μας δεξιότητεςΑν έπρεπε να χαρακτηρίσουμε το βιβλίο αυτό με δυο λόγια, θα λέγαμε ότι οι Γλωσσικές Δεξιότητες αποτελούν ένα βιβλίο-αφορμή ή αφετηρία για όλους εμάς που νιώθουμε την ανάγκη να δοκιμάσουμε, στο μέτρο του δυνατού, τις γνώσεις μας σε θέματα γλώσσας.

Γι’ αυτό το λόγο, οι "Γλωσσικές Δεξιότητες" οργανώθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιέχουν τύπους ερωτήσεων που καλύπτουν ευρύ φάσμα γλωσσικών φαινομένων.

Το βιβλίο αυτό περιέχει 534 ασκήσεις και 9 τύπους ερωτήσεων σχετικά με:
1.   Συνώνυμα, αντώνυμα και σημασίες λέξεων
2.   Σημασιολογικά πεδία
3.   Μεταφορική χρήση της γλώσσας
4.   Ετυμολογία
5.   Γραμματική
6.   Ορθογραφία
7.   Στίξη
8.   Λόγιες και Αρχαιοελληνικές εκφράσεις
9.   Κατανόηση κειμένου
Μ’ αυτό τον τρόπο, μπορούμε:

   Να δοκιμάσουμε ένα μέρος των γλωσσικών μας γνώσεων.
   Να εντοπίσουμε τα σημεία στα οποία πιθανόν υστερούμε, και
   Να επιβεβαιώσουμε τις γλωσσικές μας δεξιότητες.

Κριτήρια κατά την επιλογή των ασκήσεων αποτέλεσαν τα σφάλματα που συναντάμε συνήθως στον προφορικό και στον γραπτό λόγο.

Κείμενα από τον καθημερινό λόγοΟι λέξεις, οι φράσεις και όλο το υλικό των ασκήσεων αντλήθηκαν από το σώμα των εφημερίδων και των ιστοσελίδων με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο μέσος αναγνώστης.

Στα δύο τελευταία κεφάλαια του βιβλίου, μπορούμε να διαβάσουμε τους κανόνες Τονισμού και Συλλαβισμού της Νέας Ελληνικής Γλώσσας καθώς και τις Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις.

Πίνακας αυτοαξιολόγησηςΓια να έχουμε μάλιστα μια ολοκληρωμένη εικόνα των επιδόσεών μας, στο τέλος του βιβλίου θα συναντήσουμε έναν Πίνακα Αυτοαξιολόγησης.

Συμπληρώνοντάς τις σωστές απαντήσεις μας, σχηματίζουμε έναν συμβολικό χάρτη, άρα και μια ολοκληρωμένη εικόνα των δυνατοτήτων μας.
M
M